mijn robots

Hierbij wat meer informatie van mijn robots

De auto robot is een eenvoudige robot. De besturing wordt geregeld door een computer bordje. Dit is een standard computer bordje wat heel veel gebruikt wordt voor het maken van robotjes of als je wilt gaan experimenteren met electronica of als je nieuwsgierig bent hoe computers werken. Dit bordje is een Arduino, deze kan geprogrammeerd worden via de USB kabel.

De gele robot auto

Hieronder zie je de gele robot auto, de robot heeft twee oplaadbare batterijen, en vier wielen, elk wiel heeft een eigen motor.

Arduino computer bordje

Arduino computer bordje

Gele auto robot

Gele auto robot

Het programma wat je schijft heet de software, terwijl het computer bordje de hardware wordt genoemd.

Ultrasoon sensor

Ultrasoon sensor

De robot heeft ook een botsbeveiliging door de afstand te meten met ultrasone geluidsgolven (hetzelfde wat vleermuizen ook gebruiken). Een sensor maakt een geluidstoon (de puls), welke zo hoog is dat je hem niet kan horen, terwijl de andere sensor de teruggekaatste geluidsgolf kan opvangen (de echo). De afstand kan je nu bepalen door te meten hoeveel tijd er zit tussen de puls en de echo  (zie  Ultrasoon Sensor)

Om de afstand te bereken is best wel een moeilijke som, want het geluid gaat met een snelheid van 1200 kilometer per uur, door de tijd te meten en te delen door de geluidssnelheid weet je hoe lang het geluid onderweg is geweest. Maar gelukkig kan de computer heel goed rekenen.

Verder is er een infrarood sensor om de lichtsignalen van de afstandsbediening te lezen. Infrarood is licht wat je niet kunt zien met je ogen, maar sensor kan deze lichtpulsjes wel zien. De sensor signalen gaan naar het computer bordje.

afstandsbediening met sensor en  kabel

afstandsbediening met sensor en kabel

Verder kan de robot ook nog draadloos praten met de computer of mobiele telefoon via BlueTooth.

Bluetooth  bordje

Bluetooth bordje

Doosje met schakelaar

Dit is een doosje wat niet heel erg nuttig is (in het engels wordt deze aangduidt als een useless box). Zodra je de schakelaar omzet, zal het kastje de schakelaar weer uit gaan zetten. We hebben dit kastje helemaal zelf gemaakt, we hebben stukjes plank bij de bouwmarkt opgehaald en inelkaar gelijmd met een  lijmpistool.

Ook dit kastje bevat een Arduino computer bordje, verder bevat het kastje twee servo motoren, een om het deksel op te kunnen tillen, de ander om de schakelaar uit te zetten wil je meer klik dan hier 

Servo

Servo

samen met mijn vader hebben we de software gemaakt, zodat het kastje grappige dingen kan doen.

Geen zinvol doosje

Geen zinvol doosje

 

De Schildpad Robot

Dit is de schildpad robot, hij is bijna hetzelfde als de auto robot, maar hij heeft maar 2 wielen en twee motoren en geen LED lampjes. Maar voor de rest heeft hij dezelfde dingen als de gele auto robot

Schildpad robot

Schildpad robot

 

 

This entry was posted in Martijn. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *